Moj Blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako najjednoduchsie a najrychlejsie zalohovat fotky ...

Tak zas to na mna prislo ... ten pocit ze co ak moj pocitac nenabehne a pridem o vsetky moje a rodinne fotky.
Rozhodol som sa zakrocit. Pozrel som na nete nejake externe disky a vybral si jeden z Maplinu. Zbehol do obchodu a doniesol novych 400GB. Externy disk ma vyhodu ze zazalohujem veci a hodim ho do skrine :)
Ale novym diskom to len zacalo. Ja som neni velmi poriadkumilovny a vsetky moje fotky su kadejako porozhadzovane po diskoch. Navyse tiez nie som moc pracovity clovek .. tak reku ako to spravit najrychlejsie :)
Stiahol som si najnovsieho Total Commandera. Ma jednu funkciu ktoru som potreboval vyuzit. Dal som si vyhladat (ALT+F7) vsetky fotky (*.jpg) na nesystemovych diskoch (D:\ ...). Po ukonceni vyhladavania treba v tom okne stalcit volbu "Feed to listbox". Vsetky fotky potom budete mat v okne. Na externom disku si spravte nejaky adresar (F7).. napriklad "Vsetky fotky 2007 04 15" a nakopirujte ich tam (Tlacidlo_Plus +  Enter a potom F5 + Enter). Ak sa pri kopirovani vyskytnu fotky z rovnakym menom, Total commander sa opyta co urobit. A pre tuto funkciu som ho aj pouzil. Jedna z moznosti je totiz Auto-MultiRename. Je uschovana pod tlacidlom More (alebo Viac). Tato funkcia umozni automaticky premenovat fotky z rovnakym suborom pocas kopirovania.
Po nakopirovani budete mat teda vsetky fotky v jednom adresary ale je mozne ze tam bude viac rovnakych fotiek avsak pod roznym menom. Na toto som chvilu pobrowsoval a nasiel toto: Duplicate File Finder. Super pekny programcek. Po nainstalovani som tam oznacil adresar s fotkami a dal vyhladat rovnake (Start search). Tento program porovna obsah suborov a prehladne vypise vsetky co su rovnake. Potom treba Oznacit vsetky rovnake (Select all duplicate ... stvrte tlacidlo z lava) a Move the marked files to Recycle Bin (sieste tlacidlo z lava). A je to. Neuverite ale tymto krokom mi ostalo zo sedem giga fotiek necele tri. Vsetko ostatne boli rovnake fotky, ktore vznikli mojim zalohovanim zalohovaneho :)
Po vsetkom tomto este mozete prekontrolovat adresar s fotkami a vymazat zbytocnosti. Pouzit mozete napriklad XnView.

Rada nakoniec -  zalohujte zalohujte zalohujte. Verte mi, ten pocit ked zapnete pocitac a on nechce nabehnut nie je vobec prijemny.

PC | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014